Meesterslager

De titel ‘Branche erkende meesterslager’ is er alleen voor slagers op topniveau. De titel is dan ook niet zomaar te behalen, maar volgt pas na een intensief traject. Tijdens deze meesterproef moet de deelnemer laten zien dat hij of zij als slager op het allerhoogste niveau functioneert, zowel als vakman als ondernemer. Wouter van de Veen is één van de twee meesterslagers in Nederland.

“Ik kreeg lucht van het feit dat het traject voor meesterslager zou gaan starten en ben toen naar de informatieavond gegaan. Ik werd direct enthousiast en heb me ingeschreven voor de intake. Vervolgens ben ik door het selectietraject gekomen en mocht ik gaan starten met het de meesterproef. Ik dacht: dat gaan we doen. Maar als je dan begint met het traject dan kom je er toch steeds meer achter dat je er serieus voor aan de slag moet. Om meesterslager te kunnen worden moet je echt elke dag met je vak bezig zijn. Daarnaast moet je stressbestendig zijn en een fijne motoriek bezitten.”

Unieke titel

Gemiddeld starten er zo’n 4 deelnemers per jaar. Dit laat zien dat de lat hoog ligt en een deelnemer echt mag pas starten als hij of zij vakman is op het allerhoogste niveau.

“Ik merk wel dat het behalen van de titel een bepaalde status met zich meebrengt omdat je ‘één van de twee’ in Nederland bent. Daar ben ik wel trots op.”